GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Katmer Tarifi

Glutensiz Katmer Tarifi

Kahvaltıya, şöyle ağızda dağılan, tel tel olmuş bir katmer kim istemez ki… Katmerin seveni çoktur, fakat gluten intoleransı olan kişiler bu lezzetten mahrum kalabiliyorlar. Glüten hassasiyeti olanlar da bu lezzeti diledikleri gibi tüketebilsinler diye tarifi revize ettik ve glütensiz bir katmer hazırladık. Glutensiz katmer olur mu demeyin, oluyor; çok da güzel oluyor. İşte glutensiz katmer tarifi

Glutensiz Katmer Malzemeleri

Hamuru için

  • 5 su bardağı su (ılık)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı kadar instant maya (glütensiz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3- 4 su bardağı kadar glütensiz un

Arasına sürmek için

  • 150 gram kadar tereyağı ya da margarin (eritilmiş)

Glutensiz Katmer Yapılışı

Hamurumuzu yoğurmak için geniş bir kabın içine ılık suyu, toz şekeri ve mayayı koyup karıştıralım. Maya aktifleşsin diye 5- 10 dakika kadar bekleyelim. Vaktiniz yok ise beklemeyebilirsiniz. 5- 10 dakika sonunda glütensiz unu kontrollü bir şekilde ekleyerek hamuru yoğuralım. Yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde etmek istiyoruz. O yüzden unu parça parça ekleyelim, hepsini birden değil.

Bu tarifte hamuru biraz fazla yoğurmanız, sonrasında kolay açmanızı ve daha pürüzsüz bir hamur elde etmenizi sağlayacaktır. O yüzden hamurun kıvamı tamamlandığında, un eklemeyi bıraktığınızda, hamurunuzu tezgaha alın ve bir süre yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru bir kaba alarak üzerini kapatın ve mayalanmaya bırakın. Bir saat kadar mayalansın.

Hamur mayalanmaya yakın tereyağı ya da margarini ocağa alın ve eritin. Amacımız yağı kaynatmak ya da yakmak değil, sadece erimesini istiyoruz. O yüzden kısık ateşte karıştırarak eritin ve eriyince altını kapatıp kenara alın.

Hamur mayalanınca bezelere alın; mandalina büyüklüğünde bezeler ideal olacaktır. Bezenin birini alıp ince bir şekilde açın. Açtığınız bezenin içini eritmiş olduğunuz tereyağı ya da margarinle yağlayın. Katmer yağı sever, yağlı daha güzel olur; o yüzden yağ konusunda elinizi korkak tutmayın. Açıp yağladığınız bezeyi rulo gibi sarın ve bir ucundan başlayarak içe doğru kıvırıp, gül böreği gibi, şekil verin. Bu hali ile dolaba koyup bir müddet bekleteceğiz; yağın biraz donması için. Tüm bezelere aynı işlemi yapıp, dolapta soğumasını sağladıktan sonra çıkarın ve bir merdane yardımıyla açın. Bezelerinizin büyüklüğüne göre bir tatlı tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz. Kesinlikle kalın olmamalı fakat çok ince de açmayın.

Açtığınız bu yağlı bezeleri bir sac üzerinde ya da yapışmaz teflon bir tavada arkalı önlü pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Bazı yörelerde katmere “eskitme” denilen bir işlem yapılır, ki ben o halini çok severim :) Eskitme işlemi şu şekilde olur; pişen 3-4 adet katmer üst üste konulduktan sonra ele alınır ve kenarlarından yere hafif hafif vurulur. Bu işlem katmerin o tel tel olan dokusunu artırır. Denemek isterseniz işte eskitme yöntemi de bu şekilde.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir