GLUTENSİZ BLOG

Glutensiz Kozmetik Makyaj Malzemeleri

Gluten sadece gıdalarda bulunmamaktadır. Kozmetik dünyasında gluten direkt olarak kullanılmaz fakat gluten içerikli yağlar, malzeme üretiminde tercih edilmektedir. Çünkü bu yağlar buğday, arpa ve yulaf gibi tahıllardan elde ediliyor. O halde glutensiz kozmetik makyaj malzemeleri konusunda yapacağınız araştırmalar ve elbette yazımızın devamından elde edeceğiniz bilgileri kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Makyaj malzemelerinin yanı sıra cilt ve vücut bakım ürünlerinde de gluten bulunabilmektedir. Deri tarafından direkt olarak emilemeyen gluten sadece deri mukozasına temas edebilir. Yine de bu durum bazı cilt sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Kozmetik ürünleriyle beraber diş macunlarına da dikkat edilmelidir. Her diş macununda gluten olmamakla beraber özel üretilen macunlarda ayrıca protez yapıştırıcılar da yer alabilmektedir. Bu yüzden kozmetik dahil tüm sağlık ürünlerinde glutensiz logolara bakılarak tercih yapılmalıdır. Elbette çölyak hastaları için bu durum geçerlidir.

[sp-related style=”light” id=”171″]

Glutensiz Kozmetik Ürünleri

Vücuda pek çok farklı şekilde giriş yapabilen gluten, deri yoluyla da bulaşabilmektedir. Bu nedenle ev temizleyiciler ya da şampuanların kullanımı sırasında gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Kozmetik ürünlerine baktığımız zaman el kremi başta olmak üzere dudak kremi ve saç kremi seçerken glutensiz olanlarının alınması önemlidir. Zaten çölyak hastaları hangi üründe olursa olsun, glutensiz tüketim yapmaya ömür boyu devam etmelidir.

Günümüzdeki sağlık sektörünü etkileyen durumlardan biri de tüketicilerin sürekli değişen alışkanlıklarıdır. Bununla beraber sağlıklı hayat konusunda tüketicilerin ilgisi artarken yine de bilgi eksikliklerinin olduğu gözlemlenebilir. Özellikle de glutensiz kozmetik makyaj malzemeleri konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olunmaması, bu ürünlerin kullanımına devam edildiğini göstermektedir. Anne adaylarını ve yeni doğan bebekleri de ciddi anlamda etkileyen glutenli kozmetik malzemeleri, doğru kaynaklardan ve uygun firmalardan araştırıldıktan sonra glutensiz olanları tercih edilmelidir.

[sp-related style=”light” id=”167″]

Kozmetik Ürünlerde Hangi Bilgilere Dikkat Edilmeli?

Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığı bulunanlar, glutensiz kozmetik ürünlerine yoğunlaşmalıdır. Ek olarak bu tür sağlık problemlerine sahip olan bireylerin glutenli kozmetik ürünlerini kullanması, anlık reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Hem kişisel bakım hem de kozmetik ürünlerinde bitkisel kaynaklı olan malzemeler de çoğu zaman gluten içermektedir.

Kozmetik ürünler satın alınmadan önce içerik listesine göz atılmalıdır. Bu tür ürünlerde Latince ya da İngilizce isimler yer aldığı için detaylı bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Bu nedenle çölyak hastalarının aşağıdaki dillerle hazırlanan içerik listesine dikkat etmesi gerekiyor;

  • Latince buğday – Triticum Vulgare
  • İngilizce buğday – Wheat
  • İngilizce arpa – Barley
  • Latince arpa – Hordeum Vulgare
  • İngilizce yulaf – Oat
  • Latince yulaf – Avena sativa
  • İngilizce çavdar – Rye
  • Latince çavdar – Secale Cereale

[sp_ad]

Çölyak hastaları bu şekilde hazırlanan içerik bilgilerine sahip olan ürünlerden uzak durmalıdır. Bu bilgilere ek olarak aşağıdaki isimlerden herhangi birinin satın alacağınız kozmetik ürünlerin içeriğinde yer alması, gluten içerdiğini göstermektedir. Bu isim ya da içerikler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Gliadin
  • Secale Cereale
  • Hordeum Distichon
  • Steardimonium Hydroxypropyl Vegetable Protein
  • Hydrolyzed Vegetable Protein
  • Potassium Cocoyl Hydrolyzed Oat Protein
  • Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Oat Protein
  • Hydrolyzed Oat Protein
  • Hordeum Vulgare
  • Triticum Vulgare

[sp-related style=”light” id=”178″]

Yulaf ve Buğday Yağlarında Gluten Var mı?

Kozmetik amaçlı satışa sunulan ve özellikle de aktarlarda bulunan bazı kozmetik ürünlere dikkat edilmelidir. Bu tür ürünlerin içeriğinde genelde yulaf ya da buğday özü yağlarının kullanıldığı görülmektedir. Bu yağlar, üretim sürecine göre gluten içerebilmektedir. Bu konuda bir örnek verecek olursak, yüksek miktarda arıtma işlemine maruz bırakılan buğday tohumunun yağı, yiyeceklere karşı alerjisi olanlar için güvenilir ürünler arasındadır. Fakat mekanik ezme ya da soğuk pres kullanılarak üretilen yağların gluten hassasiyeti olanlar için risk taşıdığı bilinmektedir. Bu yüzden yulaf özü yağı başta olmak üzere çavdar ve buğday gibi glutenli bitkilerden daima uzak durulmalıdır.

[sp-related style=”light” id=”245″]

Glutensiz Kozmetik Malzemeleri Hangileri?

Gluten açısından sorgulandıktan sonra onay alan bazı markalar vardır. Ayrıca bu markalarla beraber şampuanlar, bebek doğal bakım ürünler, makyaj malzemeleri, diş macunlar ve deodorantlarla ilgili alt başlıklar halinde aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Glutensiz Makyaj Malzemeleri

Glutensiz far ve göz kalemleri incelendiğinde Logona, Sante Natur Kozmetik ve Flormar ürünleri tercih edilebilmektedir. Aynı markalar ayrıca glutensiz maskara, glutensiz parlatıcı ve rujlar, glutensiz fondöten, glutensiz pudra ve allık ile glutensiz hata kapatıcı üretimine de devam etmektedir.

Glutensiz Şampuanlar

Dalin, Dove, Duru, Elidor, Clear ve Olive Farm ürünleri, etiket kontrolü yapıldıktan sonra satın alınabilir. Ayrıca Olive Farm ürünleri doğal bebek barım ürünleri konusunda da üretim gerçekleştirmektedir.

Glutensiz Diş Macunları

Başta çocuklar olmak üzere tüm çölyaklılar için yutma riski nedeniyle glutensiz onayı alınan diş macunları Sensondyn ve Colgate olarak bilinmektedir.

Glutensiz Deodorantlar

Alerji ve kaşıntı nedeniyle glutensiz onayı alınan deodorantlar; Fax deodorant, Rexona deodorant, Dove deodorant ve Emotion deodorant olarak sıralanmaktadır.

Glutensiz Güneş Koruyucuları

Deodorantlar gibi kaşıntı ve alerji riski nedeniyle glutensiz onayı alan güneş koruyucuları; Trukid, Arko, Avene, Solante ve Ducray markalarından oluşmaktadır.

[sp-related style=”light” id=”373″]

Glutenli Kozmetik Malzemeleriyle İlgili Araştırmalar

Kozmetik ürünlerin içeriğinde kullanılan gluten, gerçekleştirilen araştırmalara göre deri tarafından emilememektedir. Amerika’da bu konuyla ilgili Ulusal Çölyak Farkındalık Vakfı tarafından birtakım çalışmalar bulunmaktadır. Az miktarda gluten içeren dudak parlatıcısı, ruj, nemlendirici gibi ürünleri kullanan çölyak hastalarında birtakım semptomların oluşabileceği belirtilmiştir. Özellikle de dudak için kullanılan ürünlerin rahatlıkla vücuda aktarılabileceği belirtilen bu araştırmada glutensiz kozmetik makyaj malzemeleri konusunda titiz davranılması gerektiği de hatırlatılmıştır.

[sp-related style=”light” id=”379″]

Konuyla ilgili yapılan bir diğer araştırma ise 2012 yılına aittir. 2 farklı losyonun incelendiği bu araştırmada gluten düzeyleri en düşük seviyede olan dudak ürünleri ön plana çıkarılmıştır. Elbette çok az bir miktarda olsa da glutene karşı hassasiyeti olanlarda kısa sürede reaksiyon oluşabileceği belirtilmektedir. Bu yüzden çölyaklılar, kullanacakları kozmetik ürünlerde de gıdalarda olduğu gibi glutensiz malzemeleri tercih etmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir