GLUTENSİZ BLOG

Glutenin Zararları Nelerdir?

Glutenin Zararları Nelerdir: Glutenin çölyak hastaları dışındaki insanlara zararlı olmadığı savunulmaktadır. Ancak bazı uzmanlar da bireylerin bu proteini tüketmesini uygun bulmamaktadır. Genel olarak glutenin zararları nelerdir sorusuyla ilgili bilgiler sunacağımız bu yazımızda vücudun hangi fonksiyonlarını etkilediğini de aktarmış olacağız. Glutenle ilgili yapılan bir araştırmada ABD’de yaşayanların %30’undan fazlasının glutenli gıdalardan uzak durduğu bilinmektedir. Bu nedenle glutenle ilgili pek çok detayın bilinmesi ve gündelik yaşamda uygulanması gerekmektedir.

[sp-related style=”light” id=”178″]

Glutenin Zararları

Gluten proteini, çölyak hastalığında bağırsak florasına zarar verebilmektedir. İnsan bağırsağı pek çok organda olduğu gibi vücuda yararlı ve zararlı bakterileri bünyesinde barındırmaktadır. Bağırsak geçirgenliğini ayarlamak, bağışıklık sistemini düzenlemek ve daha pek çok yararı beraberinde getiren bağırsaklarda aynı zamanda glutenle beraber ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Glutenin bakteri florasına zarar vermesiyle beraber bakterilerin bağırsak çeperine tutunmasını engellemesi, yararlı bakterilerin yok olmasına sebep olmaktadır.

Gluten aynı zamanda beyin bozukluklarına da yol açmaktadır. Bilinç bulanıklığı ve bitkinlik gibi durumlara neden olan gluten aynı zamanda Alzheimer’a yakalanma riskini de artırmaktadır. Vücudun kendi hücrelerine saldırmasıyla beraber glutenin ciddi depresyon belirtilerini ortaya çıkardığı da unutulmamalıdır.

Glutenin Cilde Zararları

Bu proteinin vücuda pek çok zararı olduğu gibi cilde de zararları bulunmaktadır. En çok Dermatitis Herpetiformis hastalığına neden olan gluten ayrıca cilt yüzeyinde kırmızı renkli ve kaşıntılı yaralara neden olmaktadır. Genel olarak bu hastalığın da gluten toleransı ile ilgili olduğu bilinmektedir. Derinin altında yer alan antikorları tetikleyen ve vücudun kendi hücrelerine saldırmasına sebep olan gluten, ciddi anlamda kaşıntılı yaralara sebep olur. Bu yaralar kalça başta olmak üzere omuz, sırt ve dirsek bölgelerinde ortaya çıkar.

[sp_ad]

Gluten ve Çölyak Hastalığı

Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların yanı sıra hazır et, hazır çorba ve daha pek çok gıdada bulunan bir proteindir. Gluten duyarlılığı ile başlayan süreçle beraber çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklardan en önemlisi ise çölyak hastalığıdır. Otoimmun bir bozukluk olan çölyak hastalığı, bağışıklık sistemini etkiler ve bağırsaklara ciddi zarar verir. Bununla beraber sindirim problemlerine de davetiye çıkarmaktadır.

Çölyak hastalığının en önemli belirtilerine bakıldığında şişkinlik, baş ağrıları, yorgunluk, deride döküntü, depresyon ve kilo kaybı gibi durumlara neden olduğu görülmektedir. Ortaya çıkan bu belirtilerin birçoğu aslında sindirim sistemiyle ilgilidir. Ancak anemi ve yorgunluk gibi semptomları da tetiklemektedir. O halde glutenin zararları nelerdir sorusu hakkında, çölyak hastalığının en önemli risk olduğu unutulmamalıdır.

[sp-related style=”light” id=”129″]

Gluten Hassasiyeti Nedir?

Pek çok insan, çölyak hastası olmadan glutene karşı hassas olabilmektedir. Bu duruma gluten intoleransı veya çölyak dışı gluten hassasiyeti adı verilir. Günümüzde bu kişilerin oranı tam olarak bilinmemekle beraber insanların yaklaşık %13’ünün gluten hassasiyetine sahip olduğu düşünülmektedir. Bu durumum belirtileri ise daha çok depresyon, şişkinlik, karın ağrıları ve ishal ile ortaya çıkmaktadır. Gluten hassasiyeti bir nevi gluten zararı olarak adlandırılır. Kesin bir tanımı yoktur ve teşhisi de glutene nasıl tepki verilip verilmediğine bakılarak konulmaktadır.

Buğday Alerjisi ve Gluten İlişkisi

Gluten tüketiminden sonra sindirim sorunlarının ortaya çıkmasının nedeni, buğday alerjisi olarak tanımlanmaktadır. Ek olarak yapılan pek çok araştırma otizm, şizofreni ve gluten ataksisi olarak adlandırılan hastalıkların glutensiz diyet uygulamalarına başvurulmadığı için ortaya çıktığını göstermektedir. Özet olarak glutenli gıdalar, buğday alerjisi olanlara dokunarak sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.

Glutenin ince bağırsak başta olmak üzere tüm vücut organlarına zararı vardır. Bunun yanında bireyin yaşam kalitesini de düşürmektedir. Glutenin zararları ile ilgili alerjik reaksiyonlar hakkında kapsamlı bir içeriğimiz mevcut incelemek isterseniz:

[sp-related style=”light” id=”245″]

Hassas Bağırsak Sendromu

HBS yani hassas bağırsak sendromu, oldukça yaygın olan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. İshal, karın ağrısı, şişkinlik ve kramp ile kendini belli eden bu durum aynı zamanda glutenin zararları arasındadır. Kronik bir hastalık olmakla beraber bireylerin yaşam şekillerini etkilemektedir. Bu nedenle glutensiz diyet uygulamalarının çoğu zaman başvurulması gereken seçenekler arasında olduğu savunulmaya devam edilir.

Glutenle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glutenle ilgili dikkat edilmesi gereken çok sayıda durum söz konusudur. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Glutensiz diyete başlayacak olan hastalar, ömür boyu bu diyeti sürdürmelidir.
  • Glutensiz diyetle beraber hastalık ya da semptomların belirtileri ortadan kalkmaya başlar.
  • Gluten alerjisi nedeniyle glutenli gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Satın alınacak gıdalarda gluten araştırması yapmak önemlidir. Bu nedenle özellikle de çölyak hastalarının glutensiz gıdalar tüketmesi gerekmektedir.

[sp-related style=”light” id=”171″]

Gluten oranı yüksek olan gıdalar arasında ekmek, kek türleri, pastalar, hazır salçalar, bisküvi, mantı, krep, hamburger ekmeği, bulgur, arpa, yulaf, irmik, hazır çorba, patates cipsleri, sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü bu gıdalar ve ürünler içeriğinde glüten bulunduran ve tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Glutenin Sağlığa Zararları

Gluten proteninin yukarıda sıralanan sağlık problemlerine davetiye çıkardığı bilinmektedir. Bunlara ek olarak çölyak hastaları için glutenin zararları ve normal insanlar için glutenin zararlarını maddeler halinde sıralamakta fayda var.

Çölyak Hastaları için Glutenin Zararları

Çölyak hastalarının glutenli gıdalar tüketmemesi gerekir. Bu anlamda ortaya çıkabilecek sağlık sorunları şu şekildedir;

  • Deride uyuşma hissi
  • Deride renk değişikliği
  • Kilo kaybı
  • Kemik ağrıları
  • Kemiklerin kırılgan hale gelmesi
  • Periferik nöropatiler
  • Anksiyete ve duyarlılık problemleri
  • Kaslarda atrofi
  • Ödem

[sp-related style=”light” id=”515″]

Normal İnsanlar için Glutenin Zararları

Sağlıklı bireyler için de aşırı glutenli gıdalar tüketilmesi bazı problemlere yol açmaktadır. Bunlar;

  • Baş ağrısı
  • Solgunluk hali
  • Dışkıda renk değişikliği
  • Köpüklü ishal
  • Konsantrasyonda güçlük
  • Kronik yorgunluk
  • İshal
  • Kabızlık
  • Demir eksikliği anemisi
  • Kaşınma
  • Deride uyuşma hissi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir