GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Akıtma Tarifi

Glutensiz Akıtma Tarifi

Kahvaltı için leziz seçeneklerden biri olan akıtma, Anadolu’nun pek çok yöresinde yapılıyor ve keyifle tüketiliyor. Bununla birlikte farklı yörelerde farklı isimlerle de adlandırılabiliyor. Biz tarifimizde en çok kullanılan “akıtma” ismini tercih ettik. Kahvaltıların yanı sıra öğleden sonra atıştırmalıklarının da önemli bir alternatifi olan akıtma çayın yanında aranan tatlardan biri. Akıtmayı glütensiz beslenmeye dikkat gösteren kişiler de, çölyak hastaları da uygun şekilde yaparak tüketebilirler. İşte glutensiz akıtma tarifi

Glutensiz Akıtma Malzemeleri

Glütensiz akıtmanın malzemeleri hemen hemen her evde bulunan türden… Bu nedenle fazlaca masrafa girmeden ekonomik şekilde yapılabilir. Üstelik yapılışı da son derece kolay ve pratik! İşte glüten barındırmayan akıtmanın malzemeleri…

  • 1 su bardağı kadar glütensiz un (herhangi bir sevilen, güvenilen ve tercih edilen markanın glüten içermeyen unu kullanılabilir)
  • 1 su bardağı kadar pirinç unu
  • Yarım su bardağı kadar mısır unu
  • Yarım paket kadar kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • 2,5 su bardağı kadar ılık süt
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

Glutensiz Akıtma Yapılışı

Yeterince genişlikte ve derinlikteki bir kabın içerisine unlarımızı eleyerek koyuyoruz. Ortasını çukurlaştırdığımız ve havuz gibi yaptığımız unumuza; ılık sütümüzü, mayamızı, sıvı yağımızı, şekerimizi ve tuzumuzu da ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri mikser marifeti ile çırpıyoruz. Çırpma işlemi özdeş bir hamur elde edene kadar devam ettirilmelidir. Hamurumuzun kıvamı kek hamuru eş değerinde olmalı.

Hazırladığımız hamurumuzun üzerini örterek yaklaşık 1 saat kadar mayalanması için bekletiyoruz. Bu sürenin sonunda hamurumuzun göz göz kabarması gerekiyor. Kabarma gerçekleşmemiş ise bir süre daha beklenebilir. Kabaran hamurumuzu kaşık marifeti ile karıştırıyoruz.

Teflon tavamızı bir miktar yağlıyoruz. Hamurumuzdan kepçe marifeti ile alarak yağladığımız tavamızın üzerine dökerek üst kısmını düzeltiyoruz. Hamurumuzun her iki tarafını da pişiriyoruz. Pişme süresi her iki yön için de ortalama 1’er dakikadan toplamda 2 dakika olarak verilebilir. Bu süre hamura, ocağa ve tavaya göre değişebilir, kişi tarafından ayarlanmalıdır.

Hamurumuz mayalı olduğu için pişme esnasında üzeri göz göz olup kabaracak, tıpkı krep gibi. Krepten ayrılan tarafı ise daha yumuşak olması. Aynı zamanda akıtma krepe nazaran daha süngerimsi bir yapıda olacak. Akıtmanın büyüklüğü ise kişinin tercihine göre ayarlanabilir. Pankek ebatlarında yapılabileceği gibi bir miktar daha büyük olarak da yapılabilir.

Pişirilen akıtmalar sade olarak servis edilebileceği gibi arasına ya da üzerine tercih edilen besinler konularak da tüketilebilir. Akıtmanın ılık ya da soğuk olarak tüketilmesi de yine kişisel tercihlere kalmıştır. Soğuk olarak tüketilmesinde bir sakınca bulunmayan akıtma bu sayede saklama kabında bekletilebilir ve ani gelişen durumlarda hazırda atıştırmalık bulunması açısında da tercih edilebilir.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir