GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Çiğ Börek Tarifi

Glutensiz Çiğ Börek Tarifi

Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde yapılan ve sevilerek tüketilen çiğbörek bazı yörelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Aslen Kırım Tatar yemeği olan çiğ börek; çibörek, çiğbörek, şırbörek, şuberek, çiberek, çuberek ya da çiborek şeklinde de bilinmektedir. Aslen lezzetli börek anlamına gelen “çi börek”, içeriğinde glüten barındırmayacak şekilde de yapılabilir. Bu sayede gerek çölyak hastaları tarafından ve gerekse tercihen glütenden uzak duranlarca rahatlıkla tüketilebilir. İşte sağlıklı, hafif ve leziz glutensiz çiğ börek tarifi…

Glutensiz Çiğ Börek Malzemeleri

Çiğ böreğin malzemelerini 2 başlıkta tasnif etmek daha doğru olacaktır. Zira böreğin hamurunun malzemesi ve iç harcının malzemesi farklıdır:

Çiğ Börek Hamuru Malzemeleri:

  • 1 adet yumurta (orta – büyük boy)
  • 1 su bardağı kadar glutensiz un
  • 1,5 su bardağı kadar pirinç unu
  • Yarım su bardağı kadar mısır unu
  • 1 yemek kaşığı kadar sirke
  • Su

Çiğ Börek İçinin Malzemeleri:

  • 250 gram kadar kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3-4 dal kadar maydanoz
  • Tuz, karabiber (tercih edilen diğer baharatlar)
  • Yarım çay bardağı kadar su
  • Sıvı yağ (kızartmada kullanılacak)

Glutensiz Çiğ Börek Yapılışı

Yeterli büyüklükte ve derinlikte bir kabın içerisine glütensiz unumuz konulur ve üzerine yumurta kırılır. Sirke ve tuz da ilave edilerek hamurumuz yoğrulur. Her tarafı aynı özdeşliğe gelene kadar yoğrulan ve homojen bir yapıya sahip olan hamurumuz dinlenmeye bırakılır.

Çiğ böreğin iç malzemesinin hazırlanmasına geçilir. Çiğ böreğin içi için soğan rendelenir. Akabinde kıyma, tuz ve karabiber (varsa eklenilmek istenilen diğer baharatlar) ile karıştırılır. Üzerine bir miktar su katılarak yumuşatılır. Harcın bir miktar sulu olması tercih sebebidir, lezzet artırıcı özelliğe sahiptir.

Dinlenen hamurumuz tezgaha alınarak el yordamıyla ceviz büyüklüğünde bezelenir. Bezeler yine el yordamıyla yuvarlanır. Sonrasında teker teker mısır unu ile unlanarak 15-20 santimetre büyüklüğünde açılır.

Açılan börek hamurunun yarısına kaşıkla harç sürülerek alt kısmı üst kısmına yarım ay şeklinde kapatılır. Böreğin içine konulan harcın suyunun akmaması ve böreğe lezzet vermesi adına böreğin kavuşturulan kenarları sıkı sıkıya kapatılır ve tabak ya da diğer araç gereç marifetiyle kenarları kesilir.

Kızartma için hazır olan yağ ocakta ısıtılır. Bir yandan börekler hazırlanırken bir yandan yağın kızması sağlanır. Çiğ böreğin mümkün olduğunca az yağ çekmesi için yağın tamamen ısınması beklenir. Tamamen ısınan yağda börekler önlü arkalı kızartılır. Kızartma esnasında yardımcı bir kişi olması işlemi kolaylaştıracaktır. Böylece böreklerin yanmasının ya da az pişmesinin önüne geçilebilir.

Yağdan alınan börekler altına kağıt havlu serilmiş bir tabağa konularak fazla yağlarını kağıt havluya bırakmaları sağlanır. Sonrasında servis edilecek tabağa alınabilir. İstenilirse ayran eşliğinde ya da çay ile beraber servis edilebilir. Genellikle dilimlenmeden ve el ile yenilir.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir