GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Kandil Simidi Tarifi

Glutensiz Kandil Simidi Tarifi

En sevilen tuzlu atıştırmalıklardan biri de kandil simididir. Hanımlar evlerinde misafir ağırlayacakları zaman kandil simidini sıklıkla yaparlar. Özellikle kandillerde yapılıp komşulara dağıtılır. Kıyır kıyır o lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan bu kandil simidinin glütensiz olanını yaptık. Glüten hassasiyeti olanlar da rahat rahat yiyebilsinler diye. Adı kandil simidi olsa da zamanı yok bu tuzlu kurabiyenin. Bayram sofralarına, beş çaylarına, kahvaltıya bile yapılıyor. Sözü daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. İşte tüm püf noktaları ile glutensiz kandil simidi tarifi

Glutensiz Kandil Simidi Malzemeleri

  • 1 adet yumurta (sarısını içine beyazını üzerine kullanacağız)
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı (eğer elinizde yoksa ay çiçek yağı da olur)
  • Yarım çay bardağı tahin
  • 3 yemek kaşığı doğal elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı mahlep (sevmiyorsanız eklemeyebilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 çay bardağı karabuğday unu

Üzeri için:

  • Susam

Glutensiz Kandil Simidi Yapılışı

Öncelikle bir iki püf noktasından bahsedelim. Bu tarifte sirke önem arz etmektedir. Çünkü sirke kurabiyenin kıyır olmasını sağlar. Kandil simidinde de kıyırlık önemlidir. Bir başka önemli detay ise kullanacağınız un çeşidi… Karabuğday unu yerine; nohut unu, glutensiz un, kinoa unu, yulaf unu, mercimek unu kullanabilirsiniz. Ya da bu saydığımız unlar ile mısır unu karışımı da kullanabilirsiniz.

Örneğin yulaf unu- mısır unu karışımı, kinoa unu- mısır unu karışımı, gibi… Kullandığınız un çeşidine göre tarifin alacağı un miktarı da değişiklik gösterir. Burada önemli olan yumuşak bir hamur elde etmeniz gerektiği. Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yumuşak bir hamur oluştuğunda, un eklemeyi kesmelisiniz. Şimdi hamuru yoğuralım…

Bir yumurtanın sarısını, zeytinyağını ve suyu ekleyerek karıştıralım. İçine yarım çay bardağı tahini, mahlebi ve tuzu ekleyerek yeniden karıştırıyoruz. Ardından sirke ile karbonatı karıştırıp köpürmesini sağlayarak bu karışımın içine ilave ediyoruz. Karbonat yerine isterseniz kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Tüm sıvıları karıştırdığımıza göre şimdi unu ekleyebiliriz.

Unu eklerken kontrollü bir şekilde ekliyoruz. Çok sert bir hamur elde etmek istemeyiz. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olmalı. Bu kıvama göre unu artırıp azaltabilirsiniz. Hamuru yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz. Daha sonra tezgahın üzerine koyup yuvarlayarak silindir şekline getiriyoruz. Hamurun iki ucunu birleştirerek bir simit şekli oluşturuyoruz.

Diğer taraftan susamı bir tabağa koyuyoruz. Başka bir tabakta ise ayırmış oluğumuz yumurta beyazını çatalla biraz çırpıyoruz. Simit şeklini verdiğimiz hamuru önce yumurta beyazına ardından da susama buluyoruz. Susamı kullanmadan evvel bir tavanın içinde hafif kavurabilirsiniz (yağ koymadan). Kavrulan susam daha lezzetli oluyor.

Bütün hamura aynı işlemi uygulayarak hazırladığımız minik simitleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede, altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kandil simitleri ılıyınca servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir