GLUTENSİZ TARİFLER

Karabuğdaylı Glutensiz Aşure Tarifi

Karabuğdaylı Glutensiz Aşure Tarifi

Leziz ve sağlıklı geleneklerimizden biridir aşure. Her sene “aşure ayı” diye tabir edilen dönemde yapılabildiği gibi, canı çekenler için zaman gözetmeksizin de yapılarak afiyetle tüketilebilir. Yaz – kış mükemmel bir tatlı olan aşurenin daha sağlıklı hale dönüşmesi de mümkün. Bunun için aşure glüten içermeyecek şekilde karabuğday ile yapılabilir. İşte aşureyi en sağlıklı haliyle tüketmek isteyenler için karabuğdaylı glütensiz aşure tarifi…

Karabuğdaylı Glutensiz Aşure Malzemeleri

  • 250 gram karabuğday
  • 1 kahve fincanı kadar pirinç
  • 4 su bardağı kadar şeker
  • 1 bardak kadar fındık ya da ceviz içi yahut tercih edilen kuru yemiş
  • 1 su bardağı kadar kuru üzüm
  • 1 su bardağı kadar kuru fasulye
  • 1 su bardağı kadar nohut
  • 1 su bardağı kadar kayısı, incir veya tercih edilen yemiş türevleri
  • Tercihe göre karanfil, tarçın, susam vb.
  • Tercihe göre 1 bardak süt veya portakal suyu

Karabuğdaylı Glutensiz Aşure Yapımı

Aşure yapımı niyeti alındığında; bir gün önceden kuru fasulye, kara buğday ve nohut ıslanmalıdır. Kara buğdayın renginin açık olmasını isteyen kişiler ıslama işleminde birkaç su değiştirebilir. Ertesi gün aşure yapımına geçildiğinde ilk iş olarak nohut ve kuru fasulye haşlanmalıdır (kara buğdayın renginin iyice açılmasını isteyen kişiler haşlamaya almadan önce de birkaç su değiştirebilirler.) Aynı şekilde başka bir kapta da kuru kayısı ve kuru üzüm de haşlanmalıdır.

Pirinç ve karabuğday ise düdüklüye konularak üzerlerine 10 bardak kadar (takribi 2 litre) su eklenerek yaklaşık yarım saat düdüklüde pişirilir. Ocaktan alınan düdüklüye haşladığımız nohut ve kuru fasulye ile birlikte 4 bardak kadar da şeker eklenir. Üzerlerine haşlanan ve şişen kuru üzüm ile kuru kayısı da eklenir. Akabinde hepsi tekrar ocağa alınarak kaynamaya alınır.

Aşurenin renginin açık olmasını isteyen kişiler bu aşamada 1 bardak süt ilave edebilirler. Tercihe göre sütün miktarı artırılabilir. Süte alerjisi olan kişiler yahut tercih etmek istemeyen kişiler portakal suyu da kullanabilirler. Yine bu aşamada aşureye aroma vermesi adına içerisine portakal kabuğu ya da limon kabuğu rendelenebilir.

Yeteri süre ateşte tutulan ve özdeşleşmesi sağlanan aşure hafif hafif karıştırılmalıdır. Muhteviyatında bulunan gıdaların karıştırma esnasında ezilmemesine dikkat edilmelidir. Sonrasında fındık ve / veya ceviz ilavesi ile ocaktan alınabilir. Eklenilmek istenilen farklı kuruyemiş türevleri varsa bu aşamada kullanılabilir.

Bir süre ılıması beklenen aşure akabinde kaselere paylaştırılarak süslenebilir. Aşurenin üzerinin süslenmesi tarçın, susam vb. ile tercihe göre yapılabilir. Üst süslemesi için kullanılan malzemelerin de glüten içermemesine özellikle dikkat edilmelidir. Servisi tercihe göre ılık ya da soğuk olarak yapılabilir. Bilhassa yaz / bahar günlerinde yapıldığında buzdolabında beklettikten sonra servis edilmesi tavsiye olunur.

Afiyet olsun.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir