GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Kirazlı Kek Tarifi

Glutensiz Kirazlı Kek Tarifi

Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan kiraz, eşlik ettiği parçaya ya da girdiği tarife de güzellik katmakta. Çölyak hastaları ya da glüten tüketmekte hassasiyet gösteren kişiler için kirazlı kek çay saatlerinin aranılan lezzeti olarak dikkat çekiyor. İşte gerek 5 çayında, gerekse akşam oturmalarında misafirlere de ikram edilebilecek çay partneri glutensiz kirazlı kek tarifi

Glutensiz Kirazlı Kek Malzemeleri

  • 200 gram kadar çekirdekleri ayıklanmış kiraz (Kiraz yoğunluğu daha az ya da fazla olmasını tercih edenler, miktarı 150 – 250 gram aralığında kendilerine göre ayarlayabilirler)
  • 2 adet yumurta (orta ya da büyük boy)
  • Yarım yemek kaşığı kadar nişasta
  • Yarım su bardağı kadar toz şeker (şeker seviyesi tercihe göre bir miktar artırılabilir ya da azaltılabilir)
  • Yarım su bardağı kadar süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı krema
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilin
  • 2 su bardağı glutensiz un

Glutensiz Kirazlı Kek Yapılışı

Glüten içermeyen kirazlı kekin yapımına başlamadan önce fırının 180 dereceye ayarlanarak açılması ve ısıtılmaya başlanılması tavsiye edilir. Bu sayede pişirme çok daha verimli olacaktır. Akabinde, çekirdekleri ayıklanmış kirazlar yeterli genişlik ve derinlikteki bir kabın içerisine konulmalıdır. Kirazların ezilmemelerine özen gösterilerek kirazların üzerine nişasta eklenilmeli ve hafifçe kirazların nişastaya bulanması sağlanmalı.

Başka bir kabın içerişinde (derin ve geniş) şeker konulup üzerine de yumurta kırarak çırpılmalı ve özdeş bir karışım haline gelmesi sağlanmalı. Sonrasında, elde edilmiş olan karışıma sıvı yağ ile süt de eklenerek çırpma işlemine devam edilmeli. Bir süre sonra karışımın üzerine krema da ilave edilerek karıştırma işlemi sürdürülmeli.

Glütensiz un, vanilin ve kabartma tozu da elde edilen karışımın üzerine eklendikten sonra karıştırma / çırpma işlemine birkaç dakika kadar daha devam edilmelidir. Özdeş bir karışım elde edildiğinde, un parçacıklarının tamamen karışımın içerisinde yok olması sağlandığında; bir diğer kapta nişastaya bulanmış halde bekleyen kirazlar da karışıma eklenmelidir.

Kirazlar karışıma eklendikten sonra çırpma işlemi yapılmamalı, kirazların mümkün olduğunca ezilmemesi gözetilmelidir. Bu nedenle spatula vb. bir aparat yardımı ile karıştırma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Yuvarlak ya da dikdörtgen bir kek kalıbı yağlanmalı ve unlanmalıdır. Hazırlanan özdeş kek hamuru bu kek kalıbına aktarılmalıdır. Aktarma esnasında kirazların dengeli dağılması göz kararı olacak şekilde sağlanmalıdır. Akabinde daha önceden ısıtılmış olan fırına sürülmelidir.

Pişme aşaması mümkün olduğunca fırın açılmadan gözlemlenmeli, bu mümkün değilse hızlı aç – kapa işlemi ile kekin pişme aşamaları kontrol edilmelidir. Fırın performansına göre ve damak tadına göre (gevreklik – yumuşaklık) sürede farklılık olabileceğinden; kekin üzeri yeterince kızarana kadar pişme süreci devam ettirilmelidir.

Pişen kek fırından çıkarıldıktan sonra bir müddet ılıması beklenilmeli ve ardından kek kalıbından çıkarılmalıdır. Tercihe göre ılık ya da soğuk olarak tüketilebilir. Servis edilirken pudra şekeri vb. ekstra pasta süsleri ve sunum detayları kullanılabilir. Ancak süsleme esnasında kullanılan gıda maddelerinin de glüten içermemesine dikkat edilmelidir.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir