GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Tarhana Tarifi

Glutensiz Tarhana Tarifi

Tarhana hemen hemen ülkemizin her yanında yapılan ve sevilerek tüketilen bir gıda. Yapılış şekli bölgeden bölgeye farklılık arz edebiliyor tabi. Yarma ile yapılan tarhana çölyak hastaları ve glütensiz beslenmeye dikkat edenler için uygun değil ama. Biz de bu nedenle glutensiz tarhana tarifi vermek istedik. İçine giren malzemeler haricinde, hemen hemen bütün tarhanaların yapılışı aynı; yoğuruyoruz, mayalandırıyoruz ve serip kurutuyoruz… Tarhanamızın malzemeleri ile tarifimize başlayalım…

Glutensiz Tarhana Malzemeleri

Malzemelerimiz arasında tarhana otu bulunması son derece iyi olacaktır. Ege Yöresinde sıkça yetişen bu otu bulamıyorsak; nane, dereotu, reyhan ya da maydanoz kullanabiliriz. Glutensiz tarhanamız için malzemelerimize geçelim…

  • 3 adet orta / büyük boy kırmızı biber
  • 2 adet büyük domates
  • 1 adet orta boy soğan
  • Tarhana otu
  • 1 su bardağı kadar süzme yoğurt
  • Aldığı kadar glütensiz un
  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 1 su bardağı kadar nohut püresi
  • Yarım paket maya (5 gr)
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz

Glutensiz Tarhana Yapılışı

Domateslerimizi ve biberlerimizi yıkadıktan sonra biberlerimizin saplarını ve tohumlarını çıkarıyoruz, domateslerimizin kabuklarını soyuyoruz. Sonrasında tenceremize domateslerimizi ve biberlerimizi irice doğruyoruz. Bunların üzerine de yine iri iri olacak şekilde soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı doğruyoruz. Üzerlerine bir miktar tuz serperek tarhana otumuzu ve maydanozumuzu da ilave ediyoruz. Akabinde bir bardak kadar su ekleyerek tenceremizin kapağını kapatarak pişirmeye başlıyoruz.

Pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz ve üzerine tarhana otumuzu atıyoruz ve mutfak robotumuza koyarak çekiyoruz. Mutfak robotu olmayanlar yahut kullanmayı tercih etmeyenler delikli kevgirden de geçirebilirler. Tamamen püre haline gelen malzemelerimizi yeterli genişlik ve derinlikteki bir yoğurma kabına alıyoruz.

Önce üzerine süzme yoğurdumuzu ve nohut püremizi dökerek karıştırıyoruz ve son olarak da glütensiz unumuz ile mayamızı ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Bu işlemler ile birlikte tarhana hamurumuzu hazırlamış oluyoruz ve üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanması için beklemeye alıyoruz. Ortalama 3-4 gün beklemesi iyi olacaktır. Her gün üzerini açarak karıştırmayı ihmal etmiyoruz.

Mayalanan hamurumuzdan kaşık ile parçalar alarak temiz bir bezin üzerine koyuyoruz. Elimizi ıslatıp hamurlarımızın üzerini düzeltebiliriz. Hamurumuz kurudukça küçük parçalara ayırıyoruz ve ortalama sertlikteyken eleğimizden geçiriyoruz. Elekten geçirmek istemeyenler orta kuruluk yerine iyice kurutmayı tercih ederek robotta da çekebilirler.

Ufacık parçalar haline gelen tarhanamızı genişçe bir siniye ya da tepsiye koyarak evimizin sıcak ve kuru bir odasına koyarak kurutuyoruz. Belirli aralıklarla karıştırmak daha iyi kurumalarını sağlayacaktır. Yeterli kuruluğa ulaştığını düşündüğümüz tarhanamızdan siftah çorbası yaparak yiyebiliriz J Kalan tarhanamızı kavanozumuza koyarak kaldırabiliriz. Dilediğimiz zaman şifa kaynağı glütensiz tarhanamızdan kullanabilir, keyifle tüketebiliriz.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir